Welkom op de weblog van Johan en Wilanda. Op deze weblog houden wij onze belevenissen Downunder bij.

dinsdag 1 mei 2012

April 2012



Helaas is onze camper nog niet klaar. Daaroor hebben we een erg relaxte maand april gehad en zijn we vooral bezig geweest om spullen aan te schaffen voor de camper dus hebben we een aantal ritjes gemaaakt naar o.a. Ikea en grote winkelcentra. Zo zochten we o.a. lichtgewicht en toch sterk servies. We dachten aan het alombekende Arcopal of Arcoroc wat je vroeger (voor de airmiles bestonden) veelal gratis kreeg bij de benzinepomp. Vonden velen van ons dit vroeger afschuwelijk, tegenwoordig zijn het collectorsitems en wordt en op eBay goed geld voor betaald. Maar doordat we tijd genoeg hadden hebben we het gevonden! Het wordt dus nog steeds verkocht. Daarnaast plastic “glazen”, schalen, en wat je al niet meer nodig hebt om een huis in te richten. Verder zijn we veel bezig geweest om Geocaching onder de knie te krijgen. Voor meer uitleg hierover zie de 2e pagina (Geocaching)  van ons weblog. Het is een leuk tijdverdrijf en sommig caches zijn werkelijk fantastisch verstopt en in elkaar geknutseld. Wat te denken van een zelf in elkaar geknuselde pvc pijp-constructie geschilderd in de kleur van de schutting. De cache is een kokertje van een filmrolletje of een pillenpotje. Dit gooi je onder in de pijp. Bij aankomst moet je dan water in de pijp gooien en de cache drijft omhoog. De naam van deze cache was niet voor niets: “tekort aan vloeistof”. Geocaching houdt je tevens in beweging, we lopen tussen de 5 en 15km (of we fietsen er ongeveer 25) op zo’n dag en je komt op plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen. Hele mooie parken hebben we inmiddels gezien waar ze naast de standaard BBQ’s hier ook plaatsen hebben met heet water waar je zo je koffie of thee kunt maken. Vele zijn trouwens ook voorzien van douches en toiletten! Tevens houden de Geocaches je scherp want regelmatig staan in de beschrijving cryptische omschrijvingen die je dan moet oplossen in combinatie met de locatie en wat je daar aantreft. Maar de teller staat nu op 97 gevonden caches. Dit hoge aantal is ook te danken aan Barbara een enthiousiaste geocacher die zelf ook caches uitzet en die ons een dag mee genomen heeft naar plaatsen die wat verder weg zijn. Tevens heeft ze een en ander uitgelegd over het geocachen dus we zijn nu goed voorbereid voor onze trip. Dat we maar veel caches mogen vinden.  Daarnaast zijn we nog een paar keer naar ons huis op wielen wezen kijken natuurlijk. Het huis staat inmiddels op de truck en het werk vordert, maar eigenlijk iets te langzaam naar ons zin. Maar goed, goed werk heeft tijd nodig zullen we maar zeggen!
Inmiddels is het weer hier even wat minder. We hebben in die paar weken hier al meer regen gezien dan in 3.5 jaar in Denham denken we. Vandaar dat hier alles zo groen is natuurlijk!
Tijdens deze regendagen zijn we maar eens begonnen met het uitstippelen van onze route. We hadden al aangegeven dat we de Outback-Way gingen rijden, maar de “start” daarvan is ook nog een kleine 1500km hier vandaan. Nou is het niet zo moeilijk om via de Highway daar naartoe te rijden maar wij willen natuurlijk de camper gelijk een beetje uitproberen en dus ook de aanlooproute een beetje binnendoor plannen. Dus de wegenkaarten erbij en het internet natuurlijk, op zoek naar gratis en/of goedkope overnachtingsplaatsen. Op sommige plaatsen kun je namelijk gratis staan en heb je BBQ’s en toiletten, soms zelfs douches, tot je beschikking. Soms moet je hier het aanzienlijke bedrag van $2 per nacht voor betalen, en op weer andere plaatsen 10 uur werken om een week te mogen staan. Natuurlijk zijn er ook gewone campings, maar ja waarom $35-$40 per nacht betalen als je toch alles zelf in huis hebt? De route loopt van Winton in Qld naar Laverton in WA, via centraal Australie (Alice Springs).
De outback way is een combinatie van 7 aansluitende routes te weten: The Great Central Road (WA); Tjukaruru Road, Lasseter Highway, Stuart Highway and Plenty Highway (NT); en Donohue Highway en Min Min Byway (QLD). Verder denken veel bezoekers van Australie dat het binnenland vlak is en dor en droog maar de Outback Way doorkruist een variatie aan landschappen, woestijnen, bossen, rivieren. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan dieren te vinden zoals vogels, reptielen en zoogdieren.





De Outback Way doorkuist maar liefst 10 van de 85 bio-geografische regios van Australie. Deze zijn van West naar Oost:

1.GVD Great Victoria Desert
2.GD Gibson Desert
3.CR Central Ranges
4.GSD Great Sandy Desert
5.FIN Finke
6.MAC MacDonnell Ranges
7.BRT Burt Plain
8.SSD Simpson Strzelecki Dunefields
9.CHC Channel Country
10.MGD Mitchell Grass Downs

Als laatste op onze voorbereiding hebben we ook de nodige apparatuur aangeschaft!
Toen we in januari in het ziekenhuis waren werden we een beetje vreemd aangekeken dat we maar 1 mobiel hadden! Wel, dat is inmiddels (naast een nieuwe laptop) uitgebreid met:
Satelliettelefoon, die tevens fungeert als GSM indien GSM netwerk bereikbaar is; Wifi verbinding; een eigen Wifi netwerk, zolang er telefoonverbinding is hebben wij internet; Hema Navigator navigatiesysteem; jaja, na al die jaren toch maar toegegeven; Ipod, zodat we ook muziek onderweg hebben maar ook handig om ff snel te internetten via onze eigen Wifi of o.a. McDonalds.
En voor Geocaching recentelijk ook nog eens een handheld GPS aangeschaft.

Toilet / badkamer

Het huis op de truck

railing, ramen en deur geplaatst

Indrukwekkend instrumentarium

bijna klaar ?

goed verstopte Geocache


even water er bij

en daar is ie dan